tamura3Nobuyoshi Tamura werd geboren op 2 maart 1933 in Osaka. Hij beoefende Judo en Kendo op school en daarnaast ook het macrobiotisme van Georges Osawa. Hij ontdekte aikido in 1952 en Seigo Yamaguchi sensei stelde hem in datzelfde jaar voor om uchi deshi te worden in de dojo van O-sensei. Hij volgde er les bij O-sensei Morihei Ueshiba, maar ook bij andere leraren zoals Kisshomaru Ueshiba en Kisaburo Osawa. Hij verbleef 11 jaar aan de Honbu dojo en hij werd O-sensei’s favoriete uke bij publieke demonstraties.
Na enkele jaren werd hij zelf aikido leraar.

In 1964 verhuisde hij naar Frankrijk om er aikido te verspreiden. Zijn aikido verspreidde zich over Frankrijk en de rest van Europa. In 1975 creëerde hij een ‘Méthode Nationale’ om aikido te onderwijzen. In 1985 werd de Fédération Française d’Aikido en de Budo opgericht, waarvan Tamura sensei technisch directeur werd. Hij groeide uit tot één van de meest invloedrijke en populairste aikido leraren van Europa en de wereld en leidde vele stages in Frankrijk en heel wat landen van Europa en daarbuiten.

In 1995 opende Tamura sensei zijn eigen dojo in Bras, die hij ‘Shumeikan’ noemde.
Tamura sensei is de auteur van 3 boeken over aikido.

Hij overleed op 9 juli 2010, op de leeftijd van 77 jaar.
Hij staat gekend om zijn grote virtuositeit in aikido, met een techniek gekenmerkt door stabiliteit, efficiëntie, soeplesse, controle, subtiliteit en een ontspannen manier van werken.

tekst: Peter Van Marcke, 2011