Yamada RetratoYoshimitsu Yamada werd geboren op 17 februari 1938 in Tokyo. Hij begon aikido te beoefenen in 1955, op 17-jarige leeftijd, onmiddellijk als uchi-deshi (inwonende leerling) van O-sensei Morihei Ueshiba, en bleef er gedurende 7 jaar. Hij werd al snel bevriend met onder andere Nobuyoshi Tamura, die toen al uchi-deshi was. O-sensei gaf vaak les, maar daarnaast ook andere leraren, zoals Kisshomaru Ueshiba, Koichi Tohei, Kisaburo Osawa, Kenji Tomiki, Hiroshi Tada en Seigo Yamaguchi.

Na enige tijd kwamen nog andere uchi-deshi in de dojo wonen, waaronder Yasuo Kobayashi, Kazuo Chiba, Mitsunari Kanai en Seiichi Sugano. Deze uchi-deshi begonnen na een tijd ook zelf les te geven. Yamada sensei gaf zo bv. aikido les aan de Amerikaanse militaire basis.
In 1964 verhuisde Yamada sensei naar New York, om er de New York Aikikai te leiden en aikido te verspreiden in de Verenigde Staten. Met weinig middelen en veel energie bouwde hij de New York Aikikai uit tot één van de meest voorname dojo’s ter wereld.

Tezelfdertijd reisde Yamada sensei veel om aikido te verspreiden in de Verenigde Staten en in Noord- en Zuid-Amerika. Hij leidde vele jaren één van de grootste Aikido organisaties van de wereld: de United States Aikido Federation. Hij reisde ook regelmatig naar Europa, om ook op het Oude Continent aikido te verspreiden. Hij verenigde zijn leerlingen in Zuid-Amerika en Europa in een groep Sansuikai International, bestaande uit twee vleugels: Sansuikai Latinoamerica en Sansuikai Europe.

Yamada sensei geloofde in een stevige basis en bouwde zijn aikido daarop. Hij staat gekend voor het geven van dynamische en intensieve trainingen in een open en vriendschappelijke sfeer.
Hij is de auteur van verschillende boeken en DVD’s over aikido.

Yamada sensei overleed in New York op 15 januari 2023.

tekst: Peter Van Marcke, 2011, herzien in 2023

About the New York Aikikai kamiza, Yamada sensei’s sempai, kohai and teachers: