Een propere en hygiënische dojo maakt de training veel aangenamer. Daarom is het volgens de dojo etiquette de gewoonte om na de training met z’n allen de dojo proper te maken ter voorbereiding van de volgende training. Aangezien er in onze dojo door meerdere groepen van verschillende verenigingen geoefend wordt, hebben wij de gewoonte om dat vóór de training te doen. We maken voor de training de tatami even proper met een vochtige swiffer. Ook de kamiza zetten we netjes klaar voor de training. Dingen die rondslingeren, ruimen we op.

Hiervoor vragen we dat alle leden, als onderdeel van de etiquette, hiervoor initiatief nemen voor aanvang van de training. Staat de kamiza niet klaar? Doe dat dan even. Is niemand of maar één iemand aan ’t swifferen? Haal dan even een swiffer uit de kast en steek een handje toe. Ligt er stof? Dan kan ook de brede veger ingezet worden. Liggen er resten van pleisters in de kast, ruim die dan even op. Slingert er nog onnodig materiaal rond, ruim dat dat even op. Liggen de slippers or rommelig bij, zet die dan even netjes.

Hetzelfde geldt voor je persoonlijke hygiëne. Verzorg je hygiëne, gebruik een propere keikogi, hou de nagels kort en proper, gebruik slippers om van de kleedkamer naar de tatami te stappen, was je handen na een toiletbezoek, …

Meer gedetailleerde info over dojo etiquette vindt je op onze FAQ pagina en in het document Dojo etiquette op onze website.

Dank je voor de medewerking!

Peter